Ny bloggportal 2014?

Nytt år - ny blogg, kanske?
Jag har starka funderingar på att lämna blogg.se och jag har haft det ett tag nu. Sanna som nyligen flyttat sin blogg till WordPress skrev ett jättebra inlägg om varför hon anser att man ska flytta sin blogg härifrån och jag håller verkligen med henne.
 
Jag har bestämt mig för att om jag skulle flytta så skulle det bli till Blogger. Jag har skaffat en testblogg där för att kolla in deras verktyg, främst på designsidan, och är hittills väldigt positiv men inte helt övertygad. Det som tynger mest är HTML-mallarna men det är nog bara för att jag är van vid blogg.se's, det kommer säkert bli lättare med tiden precis som här, jag kunde ju inte allt redan från början här heller.
 
Jag har gjort två listor med positiva och negativa saker om blogg.se och Blogger, bara för att övertyga mig själv lite grann (och kanske någon annan som också går i flyttankar?).
 
 
 BLOGG.SE
 
 + Designen
 + Arkivet ?
 + Enkelt
 
 - Mobilappen
 - Nofollow-länkar
 - Dålig kundservice
 - Ingen möjlighet ett återställa en raderad blogg
 - Reklam
 - Ingen möjlighet att ändra bloggnamn
 - Favorisering
 
 
 
 
 BLOGGER
 
 + Ny utmaning
 + Nystart
 + Möjlighet att återställa en raderad blogg
 + Eventuellt större chans till sponsring/ samarbeten
 + Bättre mobilapp
 + Roliga widgets
 + Möjlighet att importera bloggar
 + Möjlighet att ändra bloggnamn
 + Tjäna pengar med Google AdSense
 + Bättre statistik
 + Ingen reklam
 + Stavningskontroll i inläggen
 
 - Designen
 
Ja, som ni ser så är det betydligt fler plustecken (positiva saker) på Blogger's sida, så varför tvekar jag för?
Jag tror att det är bäst med en liten förklaring/ motivering för vissa punkter.
 
Designen. Blogg.se har designmallar som jag klarar utan problem, Blogger däremot har en enda stor HTML-mall som innehåller allt, ingen startsida osv utan allt i en. Det blir en stor omställning plus att jag inte har större HTML-kunskaper än de jag fått genom att designa här på blogg.se. Dock så tror jag på att jag kan klara av det så småningom och det finns gott om gratis mallar att ladda ner och styla om, man måste ju inte göra designen helt själv från grunden, i alla fall inte direkt. Pappa tipsade även om något HTML-program som han använder till sin hemsida, ska absolut kolla in det.
 
Arkivet. Vill jag ha det? Anledningen till att jag satte ett frågetecken efter är för att jag inte vet om jag gillar mitt arkiv eller inte, det senaste året kanske men i början av min bloggtid, gosh.. Jag tror inte att en flytt skulle vara aktuell utan i så fall en omstart. Jag skulle lämna arkivet här och återpublicera det bästa.
 
Reklam. Blogg.se har två reklamrutor mellan de översta inläggen vilket jag är van vid och inte alls stör mig på. Men på Blogger är det reklamfritt, om man inte själv väljer att lägga in förstås! Helt gratis.
 
Stavningskontroll. Blogger har en funktion för stavningskontroll när man skriver inlägg vilket jag gillar då jag lätt missar en bokstav eller trycker fel, oftast pga för långa naglar (att jag aldrig lär mig!) och märker inte det förrän långt efteråt. Jag är ganska noga med stavning och så, både när jag bloggar och läser bloggar.
 
Statistiken. På blogg.se kan man se antalet sidvisningar och unika besökare upp till de senaste 90 dagarna. På Blogger kan man se antalet sidvisningar idag, igår, senaste månaden och från starten. Man kan även se vilka länder läsarna kommer ifrån samt sidvisningar per webbläsare och operativsystem. Helt gratis.
 
Bloggnamn och återställning. Tröttnar man på sitt bloggnamn kan man på Blogger enkelt bara ändra det. Man kan även återställa sin blogg om man har raderat den.
 
Favorisering. Blogg.se favoriserar ett x antal utvalda bloggare som de låter turas om att få sina inlägg publicerade på framsidan. Blogg.se's framsida är med andra ord ingen sida man går till för att upptäcka något nytt. Inte okej.
 
Nofollow-länkar. Blogg.se använder dessa länkar som Google inte känner av vilket innebär att få företag vill synas på blogg.se-bloggar om de inte är välbesökta. Man har helt enkelt mindre chans att "bli något"/ tjäna pengar på blogg.se.
 
Mobilappen. Okej, jag bryr mig faktiskt inte om appen, jag mobilbloggar inte, tycker dock riktigt illa om blogg.se's då man inte kan bestämma bildstorlek eller kategori. Texten blir också centrerad vilket jag verkligen inte tycker om. Blogger's app är lite bättre. Den kan man bestämma kategori på och texten hamnar åt vänster. Det blir även mellanrum mellan text och bild, dock kan man inte bestämma bildstorlek här heller...
 
SUMMERING
 
Vad skulle en ny blogg innebära? En ny blogg skulle innebära en omstart, nytt bloggnamn och ny domän men fortfarande inriktning på foto, design, photoshop, redigering, vardag, musik, film, Sims osv. Jag är ju fortfarande jag så innehållet skulle inte förändras så mycket. Denna bloggen skulle få finnas kvar men återgå till att bli jojjjjoh.blogg.se så småningom. Domänen, johannasfoto skulle få ligga kvar tills den går ur bruk, jag tar alltså inte med den till Blogger utan har bestämt mig för en annan. Bloglovin-följarna skulle flyttas över till den nya bloggen. Jag skulle fortsätta med SC tillsammans med Aina och Amanda. Och alla länkbyten i menyn skulle följa med.
 
JojjoDesign. Jag skulle fortsätta göra bloggdesigner till blogg.se, och så småningom kanske till Blogger också, så JojjoDesign kommer finnas kvar, dock måste jag flytta sidan till en ny adress eftersom att den nu är en underblogg till johannasfoto.se.
 
Mitt vinterland. Julbloggen funderar jag också på att ta med till Blogger men har inte bestämt mig ännu. Skulle i så fall importera den och ta med arkivet. Skulle även flytta över Bloglovin-följarna.
 
MEN ett bloggbyte är som sagt inte 100% bestämt ännu och skulle tidigast ske efter nyår.

Kommentarer
2013-12-27 @ 15:35:29

Jag har också haft funderingar över att byta från blogg.se, men än så länge känner jag mig inte 100% säker på det D:

Anonym
2013-12-27 @ 16:59:48

Låter verkligen som en super bra idé, tycker du borde ta chansen! Blogg.se är inte alls bra, :)

Svar: Tack, kul att höra! Nej blogg.se är faktiskt inte bra om man jämför... :)
Johanna Berglund

Anonym
2013-12-27 @ 17:50:02

Lager du gratis design? :)

Svar: Nej :)
Johanna Berglund

2013-12-27 @ 19:52:07

sv: Det var så lite så! Kram kram!

Anonym
2013-12-27 @ 22:37:16

tänkte på dina sammarbeten, om du byter till blogger kommer du ansköa om nya också då?

Svar: Nej det tror jag inte. Menar du om jag skulle acceptera Blogger-bloggar också då?
Johanna Berglund

Anonym
2013-12-28 @ 11:23:32

Menar om du kommer i framtiden önska om sammarbeten på Blogger, har själv en fansite på blogg.se men är så trött på just blogg.se, så skulle mer än gärna vilja byta. Men design är svåra delen :)

Svar: Inte på en gång men kanske längre fram när jag har "installerat" mig och blivit bekväm med den nya mallen så kanske jag börjar testa fansites och så småningom ansöker om samarbeten. Chansen finns, med andra ord :)
Johanna Berglund

2013-12-28 @ 12:08:52

Vi kommer också lämna blogg.se inom kort, håller helt med punkterna angående blogg.se - speciellt om deras kundservice - samt att dem inte har någon funktion att kunna flytta inlägg mellan bloggar.

Ha en fortsatt fin dag! :)

Anonym
2013-12-28 @ 23:35:31

tycker du borde byta! låter som en super rolig ide, använder själv blogger :D

Svar: Kul :D
Johanna Berglund

2014-01-03 @ 21:26:31

Bra inlägg! Dock så orkar jag inte hålla på att börja om (igen, gjorde nyss en ny blogg), lära mig hur designen funkar osv... Så jag blir nog kvar på blogg.se.
Har också märkt att de bara har samma bloggar på framsidan, det var mer varierat förut :/· Elaka, kränkande samt spam kommentarer tas bort och avsändarens IP blockeras!
· Kopiering utan tillåtelse = stöld - tänk på det.
· Att glömma bort vad man heter när man ska kommentera är inte okej. Vågar du inte berätta vad du heter behöver du inte kommentera.


· Jag har gjort hela min bloggdesign själv.
· Jag gör designer till andra från 20 kr och uppåt. Läs mer här.
· Vid eventuella designfrågor, ställ dem HÄR.
· Jag använder mig av Adobe Photoshop Elements 11.
· Och fotograferar med en Canon EOS 60D. Läs mer om min utrustning.


· Tipsa gärna om tävlingar.
· Jag gör bloglovin'byten.
· Jag gör länkbyten med länk i menyn med vem som helst, och i inlägg om du har minst 80 unika besökare/ dag.
· Jag är inte ett dugg intresserad av din frågestund, om jag inte följer din blogg vill säga, men då hittar jag den nog själv.

LÄMNA DIN KOMMENTAR HÄR:

Spara uppgifter (ur funktion pga egen domän)


Pssst!.. Du glömde väl inte att fylla i ditt namn?


Trackback