Nyårsafton

 
Endast fyra timmar återstår av 2013. I år firar jag hemma med familjen, har nyss käkat tacos och ska snart spela lite bingo, äta godis och dricka gott. Vid tolvslaget ska jag försöka fotografera fyrverkerierna, tror jag, om det inte regnar. Misslyckades ju totalt förra året pga regnet. Nu ska partyhatten på och glaset fyllas. Trevlig kväll och gott nytt år!

Nyårslistan

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
- Jag testade pilates, började kolla på PLL och kokade min första Knäck.
 
Har du några nyårslöften?
- Skriva in mig på Arbetsförmedlingen, alla tjatar ju så. Motionera mer.
 
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
- Min kusin Sara blev mamma för andra gången i våras.
 
Vilka länder besökte du?
- Höll mig i Sverige.
 
Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
- 11 juni, dagen då jag lämnade tonåren och fyllde 20. 11 juli, dagen då min älskade 60D anlände.
 
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2013?
- Jag färgade mitt gula hår orange och grillade med familj och släkt.
 
Största misstaget?
- För mycket godis, för lite motion.
 
Bästa köpet?
- Canon EOS 60D!
 
Vad spenderade du mest pengar på?
- Godis, min syster, mat och kläder.
 
Gjorde någonting dig riktigt glad? 
- Min nya kamera, julbloggen fick besöksrekord på 600+ och mamma flyttade till kvarteret.
 
Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2013?
- P!nk - Just Give Me A Reason.
 
Är det något du saknade 2013 som du vill ha år 2014?
- Pengar och bloggpepp, och kanske lite mer fotopepp också...
 
Vad ser du mest framemot med år 2014? 
- Starta min nya blogg, komma igång med min och Johannas fansite, fota mycket (gärna djur!!) och bygga på mina HTML-kunskaper.
 
Bästa minnet från 2013? 
- Toppen år för julbloggen. Canon EOS 550D byttes ut mot en 60D. Mamma flyttade hit. Mysig jul med fina julklappar och god mat. Jag kokade Knäck för första gången och den blev perfekt. Bra julkalender. Varm sommar. Besökte Kolmården och fick äntligen bra tigerbilder samt såg deras mäktiga delfinshow.

Fotoårsresumé 2013: September - December

 
 
 
© Johanna Berglund

Fotoårsresumé 2013: Maj - Augusti

 
 
 
© Johanna Berglund

Fotoårsresumé 2013: Januari - April

 
 
 
© Johanna Berglund

Ny bloggportal 2014?

Nytt år - ny blogg, kanske?
Jag har starka funderingar på att lämna blogg.se och jag har haft det ett tag nu. Sanna som nyligen flyttat sin blogg till WordPress skrev ett jättebra inlägg om varför hon anser att man ska flytta sin blogg härifrån och jag håller verkligen med henne.
 
Jag har bestämt mig för att om jag skulle flytta så skulle det bli till Blogger. Jag har skaffat en testblogg där för att kolla in deras verktyg, främst på designsidan, och är hittills väldigt positiv men inte helt övertygad. Det som tynger mest är HTML-mallarna men det är nog bara för att jag är van vid blogg.se's, det kommer säkert bli lättare med tiden precis som här, jag kunde ju inte allt redan från början här heller.
 
Jag har gjort två listor med positiva och negativa saker om blogg.se och Blogger, bara för att övertyga mig själv lite grann (och kanske någon annan som också går i flyttankar?).
 
 
 BLOGG.SE
 
 + Designen
 + Arkivet ?
 + Enkelt
 
 - Mobilappen
 - Nofollow-länkar
 - Dålig kundservice
 - Ingen möjlighet ett återställa en raderad blogg
 - Reklam
 - Ingen möjlighet att ändra bloggnamn
 - Favorisering
 
 
 
 
 BLOGGER
 
 + Ny utmaning
 + Nystart
 + Möjlighet att återställa en raderad blogg
 + Eventuellt större chans till sponsring/ samarbeten
 + Bättre mobilapp
 + Roliga widgets
 + Möjlighet att importera bloggar
 + Möjlighet att ändra bloggnamn
 + Tjäna pengar med Google AdSense
 + Bättre statistik
 + Ingen reklam
 + Stavningskontroll i inläggen
 
 - Designen
 
Ja, som ni ser så är det betydligt fler plustecken (positiva saker) på Blogger's sida, så varför tvekar jag för?
Jag tror att det är bäst med en liten förklaring/ motivering för vissa punkter.
 
Designen. Blogg.se har designmallar som jag klarar utan problem, Blogger däremot har en enda stor HTML-mall som innehåller allt, ingen startsida osv utan allt i en. Det blir en stor omställning plus att jag inte har större HTML-kunskaper än de jag fått genom att designa här på blogg.se. Dock så tror jag på att jag kan klara av det så småningom och det finns gott om gratis mallar att ladda ner och styla om, man måste ju inte göra designen helt själv från grunden, i alla fall inte direkt. Pappa tipsade även om något HTML-program som han använder till sin hemsida, ska absolut kolla in det.
 
Arkivet. Vill jag ha det? Anledningen till att jag satte ett frågetecken efter är för att jag inte vet om jag gillar mitt arkiv eller inte, det senaste året kanske men i början av min bloggtid, gosh.. Jag tror inte att en flytt skulle vara aktuell utan i så fall en omstart. Jag skulle lämna arkivet här och återpublicera det bästa.
 
Reklam. Blogg.se har två reklamrutor mellan de översta inläggen vilket jag är van vid och inte alls stör mig på. Men på Blogger är det reklamfritt, om man inte själv väljer att lägga in förstås! Helt gratis.
 
Stavningskontroll. Blogger har en funktion för stavningskontroll när man skriver inlägg vilket jag gillar då jag lätt missar en bokstav eller trycker fel, oftast pga för långa naglar (att jag aldrig lär mig!) och märker inte det förrän långt efteråt. Jag är ganska noga med stavning och så, både när jag bloggar och läser bloggar.
 
Statistiken. På blogg.se kan man se antalet sidvisningar och unika besökare upp till de senaste 90 dagarna. På Blogger kan man se antalet sidvisningar idag, igår, senaste månaden och från starten. Man kan även se vilka länder läsarna kommer ifrån samt sidvisningar per webbläsare och operativsystem. Helt gratis.
 
Bloggnamn och återställning. Tröttnar man på sitt bloggnamn kan man på Blogger enkelt bara ändra det. Man kan även återställa sin blogg om man har raderat den.
 
Favorisering. Blogg.se favoriserar ett x antal utvalda bloggare som de låter turas om att få sina inlägg publicerade på framsidan. Blogg.se's framsida är med andra ord ingen sida man går till för att upptäcka något nytt. Inte okej.
 
Nofollow-länkar. Blogg.se använder dessa länkar som Google inte känner av vilket innebär att få företag vill synas på blogg.se-bloggar om de inte är välbesökta. Man har helt enkelt mindre chans att "bli något"/ tjäna pengar på blogg.se.
 
Mobilappen. Okej, jag bryr mig faktiskt inte om appen, jag mobilbloggar inte, tycker dock riktigt illa om blogg.se's då man inte kan bestämma bildstorlek eller kategori. Texten blir också centrerad vilket jag verkligen inte tycker om. Blogger's app är lite bättre. Den kan man bestämma kategori på och texten hamnar åt vänster. Det blir även mellanrum mellan text och bild, dock kan man inte bestämma bildstorlek här heller...
 
SUMMERING
 
Vad skulle en ny blogg innebära? En ny blogg skulle innebära en omstart, nytt bloggnamn och ny domän men fortfarande inriktning på foto, design, photoshop, redigering, vardag, musik, film, Sims osv. Jag är ju fortfarande jag så innehållet skulle inte förändras så mycket. Denna bloggen skulle få finnas kvar men återgå till att bli jojjjjoh.blogg.se så småningom. Domänen, johannasfoto skulle få ligga kvar tills den går ur bruk, jag tar alltså inte med den till Blogger utan har bestämt mig för en annan. Bloglovin-följarna skulle flyttas över till den nya bloggen. Jag skulle fortsätta med SC tillsammans med Aina och Amanda. Och alla länkbyten i menyn skulle följa med.
 
JojjoDesign. Jag skulle fortsätta göra bloggdesigner till blogg.se, och så småningom kanske till Blogger också, så JojjoDesign kommer finnas kvar, dock måste jag flytta sidan till en ny adress eftersom att den nu är en underblogg till johannasfoto.se.
 
Mitt vinterland. Julbloggen funderar jag också på att ta med till Blogger men har inte bestämt mig ännu. Skulle i så fall importera den och ta med arkivet. Skulle även flytta över Bloglovin-följarna.
 
MEN ett bloggbyte är som sagt inte 100% bestämt ännu och skulle tidigast ske efter nyår.

Mina julklappar

 
Sminkset med snyggaste ögonskuggorna ◊ Tillbehörsfodral från Cochise Design ◊ Svart morgonrock från Kronborg ◊ Presentkort på Lindex ◊ Snöglob ◊ Once Upon A Time säsong 2 ◊ Medium säsong 4 ◊ Julkalendern Julpussar och stjärnsmällar från 1986 ◊ De två första Twilight-böckerna ◊ Tre armband ◊ Pengar + julkort.
 
Är så glad, tacksam och nöjd över mina julklappar.
Tack mamma, pappa, Virre, Hampus, Kewin, Stefan, farmor, mormor & morfar!

Min jul 2013

 
Bildbomb från min jul 2013!
Den 22 december var jag hos mamma på julmiddag och filmmys.
Den 23 december var det uppesittarkväll och julmys hemma som gällde. Vi lagade julmat som vi sedan åt framför julfilmen Ensam Hemma sedan spelade vi bingo och åt massa godis. Vi öppnade även julklapparna eftersom att syrran skulle åka så tidigt på julafton.
Den 24 december, julafton, klev jag upp ur sängen strax innan 10 för ett se på julkalendern. Sedan blev det grötfrukost framför Astrid Lindgrens jul innan syrran åkte iväg. Ensam hemma med pappa blev det mest TV, mat, godis, foto och spel. Såg Kalle Anka klockan 3, Kan du vissla Johanna?, lite av En julsaga medan vi lagade ännu mer julmat, Karl-Bertil Jonsson, Svensson Svensson och sedan Tomten är far till alla barnen. En lugn men rolig julafton, hittade ett roligt spel på plattan som underhöll mig lääänge.
 
 
Mina julklappar kommer senare.
Hoppas ni alla hade en bra julafton!

Den 24 december

© Johanna Berglund
 
PS. Ny bloggdesign inför 2014? Kolla in lucka 24 ↓

Julkalender 2013: Lucka 24


Håll datamusen över för att öppna luckan. | GOD JUL!

Julkalender 2013: Lucka 23


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 22


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julens planer

© Johanna Berglund
 
Tre dagar kvar till julafton, visst är det lite oförståeligt. Ni som följer julbloggen har redan fått höra mina planer för årets julfirande(n) som börjar redan i morgon men jag skriver lite om det här också, eller jag är lat så kopierar bara texten. hohoho
 
I dagarna tre firar jag jul i år och börjar redan i morgon som sagt. Då går jag och min syster över till mamma och julmyser med henne och småbröderna. Vi ska äta julmiddag, godis, se på julfilm, umgås och öppna julklappar. Den 23 blir det uppesittarkväll hemma med pappa och syrran. Vi ska spela Bingo och julmysa samt öppna julklappar. På julafton åker syrran och firar jul med sin killes släkt så då blir det bara jag och pappa hemma, jag tror i alla fall att jag kommer stanna hemma för mitt andra alternativ är inte så lockande. Vi ska väl se på Kalle, äta julmat och godis, dricka must och bara vara. Kanske sparar någon julklapp att öppna på julafton också. Ja, detta är mina julplaner för i år. Hur ser era planer ut?

Julkalender 2013: Lucka 21


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 20


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julbak

© Johanna Berglund › Canon EOS 60D › 17-50mm f/2.8
 
Jag har kokat mitt livs första Knäck idag. Historiskt!

Julkalender 2013: Lucka 19


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 18


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 17


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Veckans blogg

VECKANS BLOGG ÄR MAVIEDESVEA, GRATTIS!
På Sveas blogg kan du hitta: Vardag, shopping, videos, träning, tips, mm...
 

Julkalender 2013: Lucka 16


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Mer advent och vinnaren av utlottningen

© Johanna Berglund › Canon EOS 60D › 17-50mm f/2.8
 
Vinnaren av designutlottningen är SARAH, grattis!
Du kommer få ett mejl under kvällen.

Nya kulor i bildspelet

 
Ett set med nya kulor med jultema har tillkommit i bildspelet såhär nio dagar innan julafton.
Nu är det fyra set, fyra teman. Jul, Blandade favoriter, Djurparksfavoriter och svartvita favoriter.

Julkalender 2013: Lucka 15


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Årets julgran

© Johanna Berglund › Canon EOS 60D › 17-50mm f/2.8
 
Nu har vi ännu mer jul här i vårt hus!

SC - Tredje advent

'Jag, Amanda och Aina har startat en fotochallenge, som vi kallar Saturday Challenge, där vi varje lördag tolkar olika teman.'
 
Veckans tema "tredje advent". Imorgon är det dags att tända det tredje ljuset, men jag kommer fuska lite och tända det redan ikväll. Till veckans tema har jag valt att fota adventsstjärnan!

Julkalender 2013: Lucka 14


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 13


Håll datamusen över för att öppna luckan. | TREVLIG LUCIA!

Julkalender 2013: Lucka 12


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Juligt på skrivbordet

 
Ny bakgrund med nya bilder och jultema anlände på skrivbordet idag. Så mysigt det blev att titta på dataskärmen nu! Fönsterfärgen är densamma som innan, brun, chokladbrun. Matchar perfekt. Nästa gång blir det en helt ny stil, har kört på samma ett tag nu. Bara bytt bilder, text och bakgrund. Nästa gång blir det nog en ommöblering.
Jag har även rensat bland ikonerna, varför har man ikoner på skrivbordet som man aldrig använder? Nu har jag i alla fall ändrat på det.

Julkalender 2013: Lucka 11


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 10


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Veckans blogg

VECKANS BLOGG ÄR MAJAKUOPPALA, GRATTIS!
På Majas blogg kan du hitta: Julkalender, foto, vardag, bloggdesign, vloggar, mm...
 

Julkalender 2013: Lucka 9


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Den andra söndagen i advent

 
Andra advent. Andra söndagen i advent. Två söndagar kvar innan julafton.
Snön vräker ner och chansen för en vit jul är stor. Dock blåser det som tusan.
Julgodis och pepparkaksmuffins bakades igår och en muffe fick bli min frukost, så jäkla goda!
Kaminen är tänd och idag ska jag julpyssla. Jag ska även baka mer muffins och kanske praliner.
Vad gör du?

Julkalender 2013: Lucka 8


Håll datamusen över för att öppna luckan.

SC - Andra advent

'Jag, Amanda och Aina har startat en fotochallenge, som vi kallar Saturday Challenge, där vi varje lördag tolkar olika teman.'
 
Veckans tema är "andra advent". Vi kör adventstema fram till jul. Bara två lördagar kvar innan julafton!

Julkalender 2013: Lucka 7


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 6


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Beställning #6

Då var 6 beställningar klara | Besök bloggen här
 
Jag fick inte bara designa en julblogg i år utan två! Kusinerna Axelina och Ellen beställde en Avancerad design till sin supermysiga julblogg. Älskar bilderna jag fick att jobba med, ett jättebra val. Bloggen blev riktigt varm och julmysig.
Gör gärna ett besök!
 
Vill du också beställa en design, se min portfolio eller läsa mer om min designverksamhet → Klicka här

Julkalender 2013: Lucka 5


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Den finaste hunden i himlen ♥

 
Vissa dagar får man roliga samtal och vissa dagar får man inte så roliga samtal. Idag kom ett av den mycket tråkiga typen. Mamma berättade för mig igår att Cobra hade varit dålig på att äta, och hon älskar annars att äta, så mamma skulle åka in med henne till veterinären idag. I eftermiddags ringde min syster och berättade att det hade hänt något hemskt. Cobra hade fått somna in. Hon hade fått cancer i levern. Jag blev helt stum och visste inte riktigt vad jag skulle säga så vi avslutade samtalet och sedan kom tankarna och tårarna. Det är fortfarande ofattbart och jag börjar gråta varje gång jag tänker på det...
 
Vila i frid älskade Cobra. Nu får du träffa Odin igen.
Kommer aldrig att glömma dig ♥

Julkalender 2013: Lucka 4


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Reportage om julbloggen

Gaaaaah!.. Jag tror jag svimmar. Fick precis ett samtal från en liten tidning här i Värmland och de vill komma hit och göra ett repotage om min julblogg. Jag tänkte genom hela samtalet hur lätt det skulle vara att säga nej men sen så tänkte jag även på hur roligt det skulle kunna bli och en stor chans, både för mig och bloggen. Så jag sa ja och nu kommer de hit om några timmar och jag kunde inte vara mer nervös. Alltså jag skakar faktiskt...
 
Jag är till och med så nervig och stressad att detta inlägg får bli bildlöst.

Julkalender 2013: Lucka 3


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Veckans blogg

VECKANS BLOGG ÄR AMMIESHADE, GRATTIS!
På Amandas blogg kan du hitta: Foto, outfits, vardag, vloggar, skönhet, mm...
 

Juligt i Karlstad

© Johanna Berglund › Canon EOS 60D › 17-50mm f/2.8
 
Igår var det skyltsöndag i Karlstad som gällde. Min syster och jag åkte in vid ett och stannade tills de flesta butiker stängde. Kameran fick följa med och föreviga en liten del av ett julpyntat centrum. Jag shoppade ingenting, det var syrran som fick stå för den biten och hon bjöd även på mat. Roligt och mysigt var det i alla fall, trots blåsten.

Julkalender 2013: Lucka 2


Håll datamusen över för att öppna luckan.

Julkalender 2013: Lucka 1


Håll datamusen över för att öppna luckan.